Vanliga frågor

Vanliga frågor om Werlefors Tools
och våra produkter

Vilken pinnfräs ska jag ha till härdat stål?

Van Hoorn Carbide har ett mycket bra sortiment för härdade stål, hårdhet > 50 HRc. I dessa material rekommenderas pinnfräsarna VHPT (4-skärig), VHPM (fler-skärig) samt VHPK (fullradie).
Dessa fräsar finns från 0,1 mm upp till 20 mm.

Vilken pinnfräs ska jag använda till duplexa rostfria stål?

Duplexa rostfria stål kallas de stål som innehåller 2 st faser i sin mikrostruktur. Dessa faser är ferrit och austenit. Pga denna mikrostruktur och att man blandar i legeringsämnet Molybden (Mo) i duplexa material så blir de ofta lite besvärliga att bearbeta. Van Hoorn Carbides har därför utvecklat en speciell beläggning och yt-/eggpreparering på deras pinnfräsar för duplexa rostfria stål. De fräsarna som rekommenderas för denna typ av material är VHVTR, VHTR, HAMF och HABM. 

Vilken pinnfräs är mest prisvärd?

Vilken pinnfräs som är mest prisvärd beror på många faktorer och är därför inte helt lätt att svara på. I Van Hoorn Carbides PARA sortiment hittas många fräsar som är lite billigare att köpa in och de kan många gånger vara mycket prisvärde vid enstyckstillverkning eller korta serier. De fräsarna som är billigast i PARA sortimentet är ST3 fräsarna. En 3-skärig fräs som kan användas till det mesta allt från plast och aluminium till härdade stål. Men ska det tillverkas många detaljer så kommer livslängden på denna pinnfräs inte att vara lika hög som tex en pinnfräs i det ordinarie sortimentet. Då kan det istället vara mer prisvärt att ta en dyrare pinnfräs som har längre livslängd.

Vilken skärdata ska jag använda?

Den skärdata som ska användas beror på vilket material och vilken typ av fräsning det handlar om. Det går tex att köra betydligt fortare i ett mjukt och lättbearbetat kol-stål en i ett besvärligt rostfritt stål. I Van Hoorn Carbides katalog finns rekommenderade skärdata för olika material. Om Du är osäker är Du välkommen att kontakta oss så hjälper vi Dig.

Vad är en solid pinnfräs?

En solid pinnfräs är egentligen en förkortning av en solid hårdmetallpinnfräs. Det är alltså en pinnfräs tillverkad av ett hårdmetallsubstrat. Pinnfräsen kan sedan vara både belagd och obelagd. Anledningen till att det kallas för solid pinnfräs är helt enkelt att den är tillverkad av solid hårdmetall.

Vilken borr ska användas till de olika gängdimensionerna?

För vanliga M och MF gängor gäller att dimensionen på hålet ska vara gängans storlek minus stigningen på gängan. För tex en M6 där stigning är 1,0 mm ska hålet alltså vara 6,0-1,0=5,0 mm.
I tabellen nedan visas vilken borr som ska användas med en skärande gängtapp för de olika gängdimensionerna:
Gängdimension & Borrdimension
M2 – 1,6 mm
M2,5 – 2,05 mm
M3 – 2,5 mm
M4 – 3,3 mm
M5 – 4,2 mm
M6 – 5,0 mm
M8 – 6,8 mm
M10 – 8,5 mm
M12 – 10,2 mm
M16 – 14,0 mm
M20 – 17,5 mm

Vilken borr ska användas vid tryckgängtappar?

Om tryckgängtappar används istället för skärande gängtappar behöver de förborrade hålen vara större. Tabellen nedan visar vilken borr som ska användas för trycktappar M3-M12:
Gängdimension & Borrdimension
M3 – 2,8 mm
M4 – 3,7 mm
M5 – 4,65 mm
M6 – 5,55 mm
M8 – 7,4 mm
M10 – 9,3 mm
M12 – 11,2 mm

Vad är det för toleranser på de olika gängstorlekarna?

Tabellen nedan visar max innerdiametern för M-gängor med toleransklass 6H. Ur tabellen går det att utläsa att det tex går att gänga en M10 gänga i ett hål som är 8,6 mm (istället för 8,5 mm). Detta är ett sätt att spara på gängtappen och minska risken för att tappen ska gå av. Det är dock viktigt att tänka på att hålet kan bli något större än borrdimensionen pga kast och vibrationer.
Gängdimension & Max innerdiameter
M3 – 2,599 mm
M4 – 3,422 mm
M5 – 4,334 mm
M6 – 5,153 mm
M8 – 6,912 mm
M10 – 8,676 mm
M12 – 10,441 mm

Vi har problem med spånstockning vid gängning, vad ska vi göra?

Om det fastnar för mycket spånor på Era gängtappar är rekommendationen att testa Hahnreiters gängtappar ZB. Det är en speciell gängtapp som är framtagen för att minska risken för att spånorna fastnar på tappen. Den har dels en TiN-beläggning och dels en förångad yta. Kontakta oss för mer information.

Vad är en HM-borr respektive en HSS-borr?

En HM borr är en förkortning av hårdmetallborr. En HSS borr är en förkortning för snabbstålsborr. Ibland står det också HSS-Co då betyder det att det är ett snabbstål som har legeringsämnet kobolt (Co) inblandat i stålet. 
HM borrar är alltså en borr som är tillverkad i hårdmetall och ofta också belagd. Dessa borrar ger mycket längre livslängd än HSS borrar och kan också köras betydligt snabbare. Om Du är ute efter hög produktivitet och lång livslängd eller om Du ska borra i väldigt hårda material (>HRC52) passar en HM borr utmärkt. Annars räcker ofta en belagd HSS-Co borr bra till de flesta enklare borrningarna.

Vilken snabbstålsborr/HSS borr ska jag använda i Hardox?

Hardox 450-500 är ett härdat stål med en relativt hög hårdhet. Dessa material är det oftast bäst att använda solida hårdmetallborrar i. Men i vissa fall är det svårt att använda HM borrar. Det kan bero på ostabila förhållanden eller handhållen borrning. Vi rekommenderar då Wedevågs borr 161. Det är en snabbstålsborr med en speciell ytprepparering och beläggning som har visat sig fungera mycket bra även i lite hårdare material som tex Hardox 500.